ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
HABERLER>TÜRKİYE
21 Eylül 2023 Perşembe - 05:51

Emine Erdoğan Anadolu tekstilini first lady'lere tanıttı

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul toplantıları çerçevesinde New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkevi'nde misafir ettiği first lady’lere Anadolu'nun en eski dokuma ürünlerini bizzat tanıttı.

Emine Erdoğan Anadolu tekstilini first lady lere tanıttı

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul toplantıları çerçevesinde New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkevi'nde misafir ettiği first lady’lere Anadolu'nun en eski dokuma ürünlerini bizzat tanıttı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde Milli Eğitim Bakanlığı Olgunlaşma Enstitülerinde üretilen el emeği tekstil ürünlerinin sergilendiği programda diğer ülke first lady'leri ve seçkin yabancı davetlilere hitap etti. Türkiye'nin Dokuma Atlası Etkinliği'nin Anadolu’nun eşsiz kültür hazinelerini insanlığın evrensel mirasına katmak amacıyla düzenlendiğini belirten Emine Erdoğan, dünyada ulaşılan en eski dokumanın Anadolu’da bulunduğunu ve günümüzden 9 bin yıl öncesine tarihlendiği bilgisini paylaştı. En eski dokuma örneğinin Çatalhöyük'teki kazılarda bulunduğunu belirten Erdoğan, "Bir zamanlar evlerdeki tezgahlarda dokunan sanat, bugün dünya müzelerinde, Rönesans tablolarında görsel bir şölen sunmaya devam ediyor" dedi.
Anadolu'nun çeşitli yörelerine özel "paha biçilemeyen" Türk kumaşlarının beğeniye sunulduğu sergide misafirlerine tek tek bu ürünleri tanıtan Erdoğan, Batılıların brokar dedikleri kemha dokumanın en nadide örneklerinin çok daha erken tarihlerde Bursa ve Amasra’da dokunmaya başlandığını ifade etti. Emine Erdoğan, Osmanlı döneminde kaliteli kumaşların renk ve desenlerinin peşine düşen ajanların olduğuna, dünyanın ilk tüketici kanunlarının İstanbul'da çıkarıldığına değindi. Emine Erdoğan, Türkevi'nde açılan sergideki nadide tekstil eserleri hakkında yaptığı konuşmada, "Keten, ipek, yün, pamuklu ipliklerden doğal boyalarla renklendirilerek dokunan kumaşlarımız, yalnız dayanıklılığıyla değil, sağlığı korumasıyla da değer kazanmıştır" ifadelerine yer verdi.

"Endüstriyel kumaşların kalıcı olmak gibi bir kaygıları bulunmuyor"
Endüstriyel kumaşların kullan at toplumuna hitap ettikleri için kalıcı olmak gibi bir kaygıları bulunmadığını ifade eden Erdoğan, Türklerin tarihte "nano- teknolojinin icadından binlerce yıl önce" hiçbir sentetik içerik kullanmadan su geçirmeyen kıl çadırlar dokuyabildiğini söyledi. Emine Erdoğan, "Türkistan’dan Akdeniz’e kadar farklı iklimlere uyumlu dokumalarımız, muhteşem bir çeşitlilik gösterirken, zaman içinde maalesef bu güzelliklerden de mahrum kaldık. Günümüzde kullanılan kimyasal boyalarla birlikte bitki köklerinden, denizlerden, minerallerden elde edilen renklerin ölümsüzlüğünü de kaybettik" dedi.
Erdoğan, geleneksel malzeme ve üretim yöntemleriyle kadim boyama tekniklerini günümüze uyarlamanın çevre kirliliğini azaltmak anlamına geleceğini belirtti.

First lady’lerden Türk tekstil sektörüne övgü
Türk tekstil sektörünün başarılarına değinen Emine Erdoğan, "Tekstil sektörümüz, halihazırda dünya pazarlarında önemli bir aktör durumundadır. Türkiye Yüzyılı'nda küresel pazarlara sunduğumuz geleneksel dokumalarımızın tekstil sektörümüzü daha da güçlendirmesini hedefliyoruz" dedi.
Erdoğan, Türk tekstil ustalarının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Yaşayan İnsan Hazineleri Envanteri'ne kayıtlı olduğuna değindi. Erdoğan, davetlilerin hayranlıkla incelediği Türkiye Dokuma Atlası Projesi için Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Olgunlaşma Enstitülerine, Ticaret Bakanlığına, Türk Hava Yolları’na ve projede emeği geçenlere destekleri nedeniyle teşekkür etti.
ABD moda dünyasının seçkin isimlerinin katıldığı etkinlikte Kenya, Sırbistan, Arnavutluk, Hırvatistan, Kuzey Makedonya liderlerinin eşleri de hazır bulundu. Sergilenen ürünlerden oldukça etkilendiklerini belirten first lady'ler, Türk tekstil sektörüne övgülerini dile getirerek, Emine Erdoğan'a Dokuma Atlası Projesi'ne katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.
Programa ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı.

 
Emine Erdoğan’dan küresel çağrı
 
'Meclisimiz gazi, Cumhuriyetimizin kurucusu gazi'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emine Erdoğan’dan küresel çağrı
Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul toplantıları kapsamında New York'ta ...
Erdoğan: ‘Karabağ, Azerbaycan toprağıdır’
Erdoğan, “Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması ...
Erdoğan: ‘Kararlıyız’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “(Kovid-19) Salgın sonrası Türkiye'nin ...
 
İlk imza Türkiye’den
Erdoğan New York’ta, Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanına ilk imzayı attı
Erdoğan küresel tespitlerini paylaştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki düşünce kuruluşu temsilcileriyle yuvarlak masa toplantısı yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tarihi vurgular
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amerikan yargısı yargı da Türkiye'nin yargısı ...
 
Erdoğan: ‘Tepkimizi ortaya koyuyoruz’
İslam düşmanlığının önü alınmazsa faillerin daha pervasız hale geleceğine ...
Ahıska Türklerine vefa
Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nin ...
‘Merhum Menderes gönüllerde taht kurmuştur’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva